Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Getostpaj med rödbetor och grönkål

En chèvre chaud i pajform! Chèvre och rödbetor är en given smakkombo och de sojarostade valnötterna i salladen blir det lilla extra i den här rätten.

Getostpaj med rödbetor och grönkål
Getostpaj med rödbetor och grönkål
Getostpaj med rödbetor och grönkål
Getostpaj med betor Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 3,5 dldinkelmjöl- (210 g)
  • 1 krmsalt
  • 2 mskvatten- kallt

Pensling

  • 1ägg

Fyllning

  • 3rödbetor- kokta
  • 65 ggrönkål
  • 1 mskolivolja
  • 1 krmsalt- + 0,5 krm
  • 3ägg
  • 3 dlmjölk
  • 125 gchèvreost

Sallad

  • 0,5gurka
  • 65 gsallad
  • 25 gärtskott
  • 1 mskolivolja
  • 1 mskbalsamvinäger
  • 1 krmsvarta sesamfrön

Sojarostade valnötter

  • 100 gvalnötter
  • 1 mskjapansk soja

Gör så här

  1. Mixa ihop smör, mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och -arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Tryck ut degen runt formens kanter och skär bort överbliven deg. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in formen i frysen i ca 20 min för att förhindra att degen glider ner vid gräddning. Sätt ugnen på 200°.

  3. Pensla pajskalet med uppvispat ägg. Förgrädda det mitt i ugnen i ca 15 min. Sänk ugnsvärmen till 175°.

  4. Fyllning: Skär rödbetorna i bitar. Dra bort stjälken på grönkålen och skär kålen i mindre bitar. Fräs kålen i olja tills den mjuknat. Krydda med 1 krm salt.

  5. Vispa ihop ägg, mjölk och 1/2 krm salt. Skär osten i skivor. Lägg grönkålen i pajskalet och häll på äggstanningen. Strö över rödbetorna och lägg på getosten. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min, tills pajen fått fin färg och äggstanningen har stannat.

  6. Sallad: Hyvla gurkan tunt med osthyvel. Blanda salladen med gurka, ärtskott, olja, vinäger och sesamfrön.

  7. Sojarostade valnötter: Blanda valnötter och soja på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugn i 175° i ca 10 min. Strö nötterna på salladen.

Vad tyckte du om receptet?