Gemsallad med råmarinerad lax, syrliga grönsaker och ingefärspesto är en fräsch förrätt. Det blir lite ingefärspesto över. Den passar också bra till stekt fisk och kyckling.
Klicka här eller på bilden för recept.Foto: Stefan Wettainen
(Betyg: 4,1 · 48 röster)
Ingredienser
4personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
125 gsushilax
2 tsksoja- japansk
1 msksesamfrön- rostade
8 bladgemsallad- eller hjärtsallad
Ingefärspesto, ca 2 1/2 dl
1,5 mskingefära- finriven färsk
1,5 dlparmesan- riven
1 dlpinjenötter
1 dlolivolja
1 dlbasilika- hackad
3 krmsalt
Råmarinerade grönsaker
0,25fänkålsstånd
1 klyftarödkål- (40 g)
1morot- liten
1,5 mskcitron- pressad
1 tskolivolja
2 krmsalt
Gör så här
Ingefärspesto: Lägg alla ingredienser till peston i en matberedare och mixa till en grynig röra.
Grönsaker: Ansa och finstrimla fänkål och rödkål. Skala och finstrimla moroten. Blanda grönsakerna med citronsaft och olja. Krydda med salt. Låt stå ca 15 min före servering.
Skär laxen i skivor och marinera den i soja och sesamfrön ca 5 min.
Fördela grönsakerna i salladsbladen och lägg på laxen. Toppa med lite ingefärspesto och servera direkt.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,1 · 48 röster)
Matcha mat & dryck
• Pierre Peters Cuvée de Reserve (7350), Champagne, Frankrike, 359 kr.100 % Chardonnay. En väldigt torr och frisk champagne med rena smaker som möter upp de rena smakerna i första rätten. Syran i de friska grönsakerna sänker känslan av syra i champagnen och lyfter då upp champagnens härliga citrusfrukt.
• Alternativ: Brochet Blanc de Blancs Chardonnay (7919), Frankrike, 114 kr.
Förbered så här
Dagen före: Gör ingefärspeston. Strimla grönsakerna.
Innan gästerna kommer: Marinera laxen och grönsakerna.