Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Sommarsoppan framför alla är för många den kalla gazpachon från Spanien. Som de flesta klassiska rätter med rötterna i de breda folklagren finns det inget bestämt recept. Men olika fräscha grönsaker ingår alltid, och soppan serveras kall. Allt kan köras tillsammans, utom löken som finhackas för hand och blandas i efteråt. Detta beror på att lök som mixas kan få en besk smak. Gazpacho bör serveras riktigt kall, särskilt en varm sommardag. Brödtärningar som stekts i olivolja är gott som tillbehör. Några små skålar med extra finhackade grönsaker är också trevligt.
Smula ner brödet i en skål och häll på buljong. Låt den stå och svalna om buljongen är varm.
Koka upp vatten i en kastrull. Gör ett kryss i toppen på tomaterna med en vass kniv. Lägg dem ca 30 sekunder i kokande vatten tills skalet börjar krulla sig. Tag upp och spola dem i kallt vatten. Dra bort skalet.
Skär de skalade tomaterna i bitar och lägg i en matberedare. Skala gurkan, spara ca 1/4 till servering, skär resten i bitar och lägg i matberedaren. Skär halva paprikan i bitar och lägg i matberedaren spara andra halvan till servering.
Blanda ner det blötlagda brödet samt buljongen i matberedaren och kör alltsammans till en slät soppa. Blanda ner vitlök, vinäger, tomatpuré, salt och tabasco och häll upp soppan i en skål. Skala och finhacka löken. Blanda ner den i soppan. Ställ soppan kallt.
Skär resten av brödet i tärningar. Lägg dem i en skål eller i en plastpåse och blanda om med olivolja. Häll upp dem i en stekpanna och stek dem på medelvärme tills de får fin färg runt om. Servera soppan kall med stekta brödtärningar, finhackad gurka och paprika.