Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gazpacho

Sommarsoppan framför alla är för många den kalla gazpachon från Spanien. Som de flesta klassiska rätter med rötterna i de breda folklagren finns det inget bestämt recept. Men olika fräscha grönsaker ingår alltid, och soppan serveras kall. Allt kan köras tillsammans, utom löken som finhackas för hand och blandas i efteråt. Detta beror på att lök som mixas kan få en besk smak. Gazpacho bör serveras riktigt kall, särskilt en varm sommardag. Brödtärningar som stekts i olivolja är gott som tillbehör. Några små skålar med extra finhackade grönsaker är också trevligt.

Gazpacho
Gazpacho
Gazpacho

Ingredienser

  • 50 gljust lantbröd- t ex ciabatta
  • 3 dlhönsbuljong- eller grönsaksbuljong
  • 4tomater
  • 1gurka
  • 1röd paprika
  • 23vitlöksklyfta- pressad
  • 2 mskrödvinsvinäger
  • 2 msktomatpuré
  • 1 tsksalt
  • 1 krmtabasco
  • 2schalottenlök- finhackade
  • 1 pktbrödtärningar
  • 1 tskolivolja- till stekning

Gör så här

  1. Smula ner brödet i en skål och häll på buljong. Låt den stå och svalna om buljongen är varm.

  2. Koka upp vatten i en kastrull. Gör ett kryss i toppen på tomaterna med en vass kniv. Lägg dem ca 30 sekunder i kokande vatten tills skalet börjar krulla sig. Tag upp och spola dem i kallt vatten. Dra bort skalet.

  3. Skär de skalade tomaterna i bitar och lägg i en matberedare. Skala gurkan, spara ca 1/4 till servering, skär resten i bitar och lägg i matberedaren. Skär halva paprikan i bitar och lägg i matberedaren spara andra halvan till servering.

  4. Blanda ner det blötlagda brödet samt buljongen i matberedaren och kör alltsammans till en slät soppa. Blanda ner vitlök, vinäger, tomatpuré, salt och tabasco och häll upp soppan i en skål. Skala och finhacka löken. Blanda ner den i soppan. Ställ soppan kallt.

  5. Skär resten av brödet i tärningar. Lägg dem i en skål eller i en plastpåse och blanda om med olivolja. Häll upp dem i en stekpanna och stek dem på medelvärme tills de får fin färg runt om. Servera soppan kall med stekta brödtärningar, finhackad gurka och paprika.

Vad tyckte du om receptet?