Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gammeldags pressgurka

Enkelt recept på härligt fräsch pressgurka.

Gammeldags pressgurkaGammeldags pressgurkaGammeldags pressgurka
Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 1gurka
  • 0,75 tsksalt

Lag

  • 0,5 sats1-2-3 lag- se recept

Garnering

  • 1 mskdill- eller persilja, finhackad

Gör så här

  1. Skär gurkan i tunna skivor på mandolin eller med osthyvel. Blanda med salt. Lägg gurkan i press, t ex mellan två djupa tallrikar med en tyngd på. Låt stå i ca 30 min.

  2. Låt gurkskivorna rinna av i sil och pressa ut vätskan. Vänd ner dem i lagen. Ställ in gurkan i kylen i ca 1 tim.

  3. Blanda i dill eller persilja vid servering.

Vad tyckte du om receptet?

1-2-3 ÄTTIKSLAG (8 dl) - till gurkan behövs bara en halv sats

5 min + tid att kallna

• 1 dl ättiksprit (12 %)

• 2 dl strösocker

• 3 dl vatten

Gör så här:

1. Blanda ihop ingredienserna i en kastrull och koka under omrörning tills sockret smält. Låt kallna.