Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Galette är så fantastiskt gott! Gör ett helt gäng med bottnar och lägg i frysen. När du blir galettsugen är det bara att lägga på frukt och grädda i ugnen. Vaniljsås, glass eller grädde är gott till.
Rör ut jästen i vattnet i en liten skål. Vispa ihop smör, socker, citronskal och salt. Vispa ner jästblandning och ägg.
Rör i hälften av mjölet. Tillsätt resten och knåda ihop till en smidig, lite kladdig deg. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Dela degen i åtta bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 20 cm i diameter, och lägg dem på varandra med dubbla smörgåspapper emellan så är det lättare att dela dem när de är frysta. Lägg bottnarna i frysen om du inte ska äta dem direkt.
Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram en galettbotten ur frysen och lägg den på plåt med bakplåtspapper.
Kärna ur och klyfta frukten eller blanda bären med potatismjöl. Fördela frukt eller bär på bottnen. Strö över kardemumma. Hyvla över smöret och strö på sockret.
Grädda galetten mitt i ugnen ca 12 min, tills den börjar få fin färg. Låt svalna och skär i snibbar. Garnera med blomblad och servera med vaniljsås, glass eller vispad grädde.