Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Det spröda pajskalet är smaksatt med sesamfrön som ger en god, lite nötig smak.
1. Sätt ugnen på 200°. Mixa smör, mjöl, sesamfrön och salt i en matberedare tills det blir smuligt. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tillsätt eventuellt vatten om det behövs. Lägg degen i kylen medan fyllning görs.
Fyllning: Mosa ihop ricotta och getost. Tillsätt oregano och krydda med salt och peppar. Ansa och skrubba morötterna. Klyv dem på längden om de är tunna och späda, är de tjocka skärs de i fjärdedelar på längden.
Kavla ut pajdegen tunt på ett bakplåtspapper. Bred ut getostricottan över degen men spara 3–4 cm till kanterna. Vik över kanterna och jämna till med fingrarna där det eventuellt spricker lite. Lägg morötterna på ostkrämen. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Ringla över olja och strö över flingsalt och peppar.
Grädda galetten mitt i ugnen 20–30 min tills degen blivit gyllene och morötterna mjuknat.
Citronolja: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Skala och riv vitlöken. Blanda oljan med citronskal och vitlök. Krydda med salt och peppar.
Servera galetten med citronolja och sallad.