Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Galette med blåbär

Blåbärsgalette, en ljummen njutning med en klick vispad crème fraiche.

Galette med blåbär
Galette med blåbär
Galette med blåbär
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 25 gjäst för söta degar
  • 1 dlvatten
  • 125 gsmör
  • 2 mskströsocker
  • 1ägg
  • 0,75citron- rivet skal
  • 1 krmsalt
  • 5 dlvetemjöl- ca

Fyllning

  • 50 gsmör- kallt
  • 500 gblåbär
  • 2 mskpotatismjöl
  • 1,5 dlströsocker

Till servering

  • 2 dlcrème fraiche

Till garnering

  • florsocker
  • citronzest
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Smula jästen och blanda med vattnet i en skål. Rör rumsvarmt smör, socker, ägg, salt och citronskal smidigt i en annan bunke. Tillsätt jästblandningen och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa 1 timme under bakduk.

  2. Värm ugnen till 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en stor rund tunn kaka, cirka 35 centimeter i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Vik upp en 2 centimeter bred kant runtom och tryck till.

  3. Hyvla smöret i skivor med osthyvel och fördela på kakorna. Strö över blåbär blandat med potatismjöl och socker.

  4. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

  5. Servera galetterna ljumma med vispad crème fraiche. Garnera med florsocker, zestat citronskal och citronmeliss.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök