Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gáhkku- glödhoppor

Segt samiskt tunnbröd som traditionellt bakades över öppen eld men här bakar vi det i en gjutjärnspanna.

Gáhkku- glödhopporGáhkku- glödhopporGáhkku- glödhoppor
Foto: Åsa Svanberg

Ingredienser

 • 50 gjäst
 • 50 gsmör
 • 5 dlvatten- eller mjölk
 • 2 mskljus sirap
 • 1 tsksalt
 • 10 dlvetemjöl

Gör så här

 1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten eller mjölk och häll blandningen över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.

 2. Tillsätt ljus sirap och salt. Rör ner så mycket vetemjöl att degen blir fast och inte längre klibbar. Rör en stund och låt sedan degen jäsa

  i 40 min under bakduk.

 3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 10 delar och kavla ut dem tunt.

 4. Hetta upp en gjutjärnspanna. Nagga bröden med en gaffel och lägg en i taget i den lagom heta pannan. Låt brödet få lite färg och vänd sedan på det med hjälp av gaffeln. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Gáhkku

Gáhkku, eller glödkakor, är ett samiskt bröd som traditionellt gräddas direkt på glöden eller på en flat sten vid eldstadens kant. Fortfarande bakar samerna ibland gáhkku över öppen eld, men vanligast är att brödet gräddas i en gjutjärnspanna på spisen. Recepten varierar förstås, en del har havregryn och grahamsmjöl i degen, andra bakar med vetemjöl och rågsikt. Det är dock viktigt att brödet är segt så att det inte smular sönder i ryggsäcken när man beger sig ut på med renarna på fjället. Hemligheten är att använda vatten i stället för mjölk i degen, alternativt att blanda.