Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fyllda jordgubbsbullar

Sommarbullar med sylt och mandelmassa. Före servering toppas bullarna med glasyr och rostad mandel. Bullarna går bra att frysa in, men utan glasyr.

Tidsåtgång: 1 + 1 ¾ timme för jäsning + ca 10 min för gräddning.

Fyllda jordgubbsbullar
Fyllda jordgubbsbullar
Fyllda jordgubbsbullar
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 6 dlvetemjöl
  • 2 mskströsocker
  • 1 krmsalt
  • 125 gsmör- kallt
  • 50 gjäst
  • 2 dlmjölk- kall
  • 1,5 tskkardemummakärnor- nystötta

Fyllning

  • 1,5 dljordgubbssylt
  • 150 gmandelmassa- grovriven

Pensling/topping

  • 1ägg- till pensling
  • mandelspån- rostade
  • florsocker-

Gör så här

  1. Mät upp det mesta av mjölet, socker och salt i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar. Finfördela till en smulig massa, det går enklast med fingertopparna.

  2. Smula sönder jästen i en skål. Rör ut jästen med den kalla mjölken. Häll ner i mjölblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl.

  3. Låt degen vila under duk cirka 20 minuter.

  4. Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje del till en rektangel som mäter cirka 32x25 centimeter. Skär varje degplatta i rutor, 8x8 centimeter.

  5. Lägg en klick sylt och mandelmassa mitt på varje ruta. Vik upp hörnen så att de möts på mitten och nyp ihop dem. Lägg bullarna i pappersformar på en plåt.

  6. Låt jäsa under duk 1 1/2 timme. Titta till bullarna någon gång under jäsningen, om degen eventuellt behöver nypas ihop igen.

  7. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under duk.

  8. Vid servering: Rosta mandelspånen i torr panna. Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr. Klicka glasyren på bullarna. Strö över mandelspån innan glasyren stelnat och tryck till försiktigt så att de fastnar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök