Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fyllda bullar med aprikos och mandelspån

Recept på aprikosbullar toppade med mandelspån. Inuti de runda bullarna gömmer sig en kompott av sommarens aprikoser med smak av mandellikör. 

Fyllda bullar med aprikos och mandelspånFyllda bullar med aprikos och mandelspånFyllda bullar med aprikos och mandelspån
Fyllda aprikosbullar med mandelspån Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 satsgrunddeg

Aprikoskompott

  • 350 gaprikoser
  • 1,5 dlströsocker
  • 2 mskvatten
  • 3 mskcitron- pressad
  • 1 mskmandellikör- Amaretto Disaronno

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • 1 dlpärlsocker
  • 0,5 dlmandelspån

Gör så här

  1. Gör grunddegen enligt receptet. 

  2. Kompott: Halvera aprikoserna och kärna ur dem. Skär aprikoshalvorna i bitar. Lägg aprikoser, socker, vatten och citron i en kastrull och koka sakta utan lock i ca 25 min . Rör då och då. Ta kastrullen från värmen, rör i likören och låt svalna.

  3. Skär degen i bitar, ca 60 g styck. Forma till små bollar och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  4. Fyll en spritspåse med kompott. Tryck in och fyll bullen med kompott. Lägg bullarna på plåten.

  5. Vispa upp ägget och pensla bullarna runt om. Strö över socker och mandel.

  6. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min tills bullarna fått fin färg. Ta ut och låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset: Svårt att spritsa i fyllning? Gör en fördjupning i varje bulle med ett finger och klicka i ca 1 msk kompott. 

Recept till en sats grunddeg: