Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fylld ugnsbakad vildand med äppelcidersås och rostade hasselnötter

Fylld ugnsbakad vildand med äppelcidersås och rostade hasselnötter är festlig viltmat. För att hålla ihop fyllningen är det bra att ­binda ihop låren på fåglarna med en bit ­stekgarn.

Fylld ugnsbakad vildand med äppelcidersås och rostade hasselnötterFylld ugnsbakad vildand med äppelcidersås och rostade hasselnötterFylld ugnsbakad vildand med äppelcidersås och rostade hasselnötter
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1vildand- (850 g)
  • 2äpplen- röda
  • 1rödlök
  • 3rosmarinkvistar
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Cidersås

  • 1schalottenlök
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 2 dläppelcider
  • 2 dlvatten
  • 0,5grönsaksbuljongstärning
  • steksky- från vildanden
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 1 tsksoja- kinesisk
  • 1 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Ugnsrostad sötpotatis

  • 2sötpotatisar
  • 2rödlökar
  • 2äpplen
  • 2 mskrapsolja
  • 2 tskflingsalt

Tillbehör

  • 1 dlhasselnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Ta inälvorna ur anden. Skär äpplen och skalad rödlök i bitar. Fyll anden med äppel- och lökbitarna och rosmarin. Bind ihop lårbenen med stekgarn. Krydda runt om med salt och peppar.

  2. Stek vildanden runt om i smör i en stekpanna. Lägg den i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 50 min, till 70° innertemperatur.

  3. Sås: Skala och hacka löken. Fräs den i 1 msk smör. Häll på cider och vatten och smula i buljongtärningen. Koka ihop tills hälften av vätskan återstår. Blanda i stekskyn från anden och häll i grädden. Låt koka 2–3 min. Red såsen med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Vispa i sojan och krydda såsen med salt och peppar. Sila eventuellt såsen.

  4. Skrubba sötpotatisen och skär den i klyftor. Skala och halvera löken. Skär äpplena i breda skivor. Lägg potatis och lök på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan och vänd runt. Strö över salt. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Lägg på äppelskivorna och tillaga ytterligare ca 10 min.

  5. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Krossa dem grovt.

  6. Skär vildanden i bitar. Servera med sötpotatis, cidersås och hasselnötter.

Vad tyckte du om receptet?