Servera kalkonen tillsammans med dessa goda tillbehör:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En 6-kilos kalkon tar ca 4 timmar i ugnen och sedan bör den vila en stund innan den trancheras. Den goda fyllningen är det medvetet för mycket av. Fyll en del i kalkonen och gratinera resten i en ugnsform när kalkonen är klar.
Fyllning: Plocka inkråmet ur kalkonen och torka ur den inuti. Halsen används till såsen så spara den. Finhacka lever och hjärta.
Blanda aprikoser och mandel med Grand Marnier i en skål. Finhacka lök och selleri.
Hetta upp smör i en stekpanna. Stek lök och selleri på medelvärme ca 3 min. Öka värmen, lägg i färs, hackat hjärta och lever. Fräs ca 3 min. Krydda med peppar, salt och timjan. Blanda med aprikos och mandel.
Värm vatten och buljongtärning tills tärningen löst sig. Låt svalna. Rör ner buljongen och smör i färsblandningen. Blanda sist ner rivet bröd.
Kalkon: Sätt ugnen på 175°. Dela apelsinen och lägg i fågelns buksida som stopp. Fyll kalkonen från halsänden. Den ska fyllas löst. Lägg resten av fyllningen i en smord ugnssäker form och ställ åt sidan. Knyt ihop fågeln så vingar och ben hålls tätt mot kroppen.
Lägg den med bröstsidan uppåt i en långpanna. Gnid in fågeln med salt. Smält smör och blanda med pressad apelsin. Ös fågeln med lite av det och täck med folie.
Stek kalkonen i ugnen 1 timme innan du öser den igen. Fortsätt att ösa fågeln då och då tills smörblandningen tar slut och därefter med den sky som bildas i långpannan.
När kalkonen varit i ugnen ca 3 timmar kan folien tas bort. Ta också till vara den sky som bildats så den kan användas i såsen.
Den sista halvtimmen kan ugnstemperaturen eventuellt ökas till 200° om kalkonen behöver mer färg. Kontrollera innertemperaturen i bröstköttet. Vid 70° tas kalkonen ut, då är bröstfiléerna färdiga. Låt vila under folie ca 30 min. Låren behöver oftast längre tid för att bli färdiga, ca 80° innertemperatur.
Strö rivet bröd och timjan på fyllningen i ugnsformen. Gratinera mitt i ugnen tillsammans med låren ca 15 min. Fyllningen serveras varm.
Skiva bröstfiléerna och skär låren i bitar. Servera med fyllningen, sås, potatis och brysselmix (finns här i receptdatabasen, sök på "brysselmix").
Sås: Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 dl saft. Skala och finhacka löken. Fräs apelsikskal, lök och och kalkonhalsen i smör ca 5 min. Tillsätt vatten, apelsinsaft, Grand Marnier, kalvfond och soja. Låt såsen koka utan lock ca 10 min. Häll i skyn från kalkonen. Låt koka tills 12 dl återstår. Sila såsen och red med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Halvera physalisen och blanda ner i såsen.
Servera kalkonen tillsammans med dessa goda tillbehör: