Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fylld kalkon med vitvinssås, pumpa och brysselkål

Recept på fylld kalkon. Kalkonen är fylld med äpple, lök, citron, salvia och timjan vilket sätter smak på både kalkonköttet och skyn som bildas och som ska användas till den smakrika vinsåsen med riesling. Här byts traditionella kalkontillbehör som gelé eller tranbärssås bort mot lite mer spännande salviastekta vindruvor. Hokkiadopumpa tillagas med skalet kvar, vilket underlättar och ger pumpan fastare konsistens och extra god nötig smak.

Fylld kalkon med vitvinssås, pumpa och brysselkålFylld kalkon med vitvinssås, pumpa och brysselkålFylld kalkon med vitvinssås, pumpa och brysselkål
Fylld kalkon med pumpa och salviastekta vindruvor Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1kalkon- ca 4 kilo
  • 1citron
  • 1gul lök
  • 2äpplen
  • 2selleristjälkar
  • 2 tsksalt
  • 0,5 tsknymald svartpeppar
  • 4 kvistarsalvia
  • 0,5 krukatimjan
  • 50 gsmör

Pumpa och brysselkål

  • 1 kghokkaidopumpa
  • 500 gbrysselkål
  • 1vitlök
  • 2 mskolivolja
  • 2 tskflingsalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Sås

  • 2bananschalottenlökar
  • 2vitlöksklyftor
  • 1morot
  • 1 msksmör
  • 2 dlvitt vin- riesling
  • 2 dlvatten
  • 2 dlvispgrädde
  • 3 mskkonc kycklingfond
  • 3 kvistartimjan
  • 2lagerblad
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 23 dlsky- från kalkonen
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Tillbehör

  • vindruvor- salviastekta, se recept
  • potatis- eller potatismos, ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skala löken. Skär citron, lök, äpple och selleri i bitar. Torka av kalkonen med hushållspapper. Krydda kalkonen på in- och utsidan med salt och peppar. Lyft försiktigt på bröstskinnet och lägg några salviablad under skinnet. Lägg resten av salvian i kalkonen och lägg citron, lök, äpple, selleri och timjan i kalkonen.

  2. Smält smöret. Knyt ihop benen på kalkonen med ett steksnöre. Böj bak vingarna under kalkonen och vik in halsskinnet. Pensla kalkonen med smöret. Lägg kalkonen i en långpanna och sätt in den i nedre delen av ugnen med en stektermometer inne vid låret. Tillaga kalkonen i ca 2 tim till 80° innertemperatur. Passa termometern noga mot slutet av tiden. Ta ut kalkonen och låt den vila i ca 30 min.

  3. Pumpa och brysselkål: Höj ugnstemperaturen till 225°. Skölj pumpan noga i ljummet vatten och skär den med i tunna klyftor. Förväll bryssel-kålen i lättsaltat vatten i ca 1 min. Låt rinna av i durkslag. Lägg pumpa och brysselkål på en smord plåt. Halvera vitlöken och lägg den på plåten. Ringla över olja och repa över timjan. Krydda med salt och peppar. Tillaga pumpa och brysselkål mitt i ugnen i ca 30 min, tills de är mjuka och har fått lite färg.

  4. Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Skrubba och skär moroten i bitar. Bryn lök, vitlök och morot i smör i en kastrull i ca 2 min. Häll på vin, vatten, grädde och fond. Lägg i timjan och lagerblad. Koka upp och sjud såsen under lock i ca 30 min. Sila såsen.

  5. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och blanda ner i såsen. Sila ner skyn från kalkonen i såsen. Koka upp såsen under omrörning och krydda med salt och peppar.

  6. Skär upp kalkonen. Servera den med pumpa, brysselkål, sås, -salvia-stekta druvor och eventuellt potatis.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: