Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Funnel cake med äppelkompott

Funnel cake, eller trattkaka, är en amerikansk godsak som lagas genom att smeten ringlas och friteras i het olja. Gott tillsammans med lättvispad grädde och vaniljglass.

Funnel cake med äppelkompott
Funnel cake med äppelkompott
Funnel cake med äppelkompott
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Äppelkompott

  • 2äpplen
  • 2 msksmör
  • 2 msklönnsirap
  • 2 mskråsocker- eller strösocker
  • 3 mskvatten
  • 1 tskkanel- malen

Funnel cake

  • 5 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 0,5 tsksalt
  • 2ägg
  • 0,75 dlströsocker
  • 3 dlmjölk

Till fritering

  • 6 dlolja- neutral,till exempel solrosolja

Att vända i

  • 1 mskkanel
  • 1,5 dlströsocker

Tillbehör

  • vispgrädde
  • vaniljglass

Gör så här

  1. Äppelkompott: Kärna ur och skär äpplena i bitar.

  2. Stek äppelbitarna i smör. Ringla över lönnsirap och strö över råsocker, låt sockret karamelliseras.

  3. Häll i vattnet, koka upp och strö över kanel. Dra av från värmen och låt äppelkompotten svalna.

  4. Funnel cake: Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.

  5. Vispa ägg, strösocker och mjölk lite lätt. Vispa i de torra ingredienserna och arbeta ihop allt till en slät och fin smet med en handvisp, ställ åt sidan.

  6. Värm upp oljan till 170–180 grader i en djup kastrull eller i en fritös.

  7. Blanda kanel och socker på ett fat.

  8. Fyll en spritspåse med smeten, klipp ett lagom stort hål, cirka 1 centimeter i diameter. Spritsa i smeten i oljan i cirkelrörelser.

  9. Fritera tills kakan är gyllenbrun, vänd på den och fritera på andra sidan. Lyft upp med en hålslev, låt rinna av på ett hushållspapper. Vänd kakorna direkt i kanel och sockerblandningen. Servera direkt.

  10. Servering: Servera funnel caken med äppelkompott, vispad grädde och vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök