Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fryst chokladmousse

Recept på fryst chokladmousse. Smaken påminner om fransk chokladmousse och kräver vispande i olika bunkar över hett vattenbad. Låt moussen stå framme en stund före servering; den är godast om den hunnit tina lite.

Fryst chokladmousseFryst chokladmousseFryst chokladmousse
Recept på fryst chokladmousse. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 100 gmörk choklad- mörk (70 %)
  • 1 dlvispgrädde- + 2 dl
  • 3ägg
  • 1 dlströsocker- + 2 msk
  • 0,5 dlGrand Marnier- eller annan apelsinlikör

Chokladskalet

  • 50 gkokosolja
  • 100 gmörk choklad- mörk (70 %)

Till fatet

  • 4maränger- –5, krossade

Gör så här

  1. Skölj en skål med rundad botten, ca 1 1/2 liter, med vatten. Täck  insidan med plastfolie. Hacka chokladen. Smält den med 1 dl grädde på låg värme så att chokladen smälter.

  2. Vispa 2 dl grädde. Dela äggen och vispa äggvitorna med 1 dl socker till fasta toppar i en glasskål eller rostfri skål över hett vattenbad.

  3. Vispa äggulorna luftiga med apelsinlikör och 2 msk socker över vattenbadet.

  4. Vänd ner choklad och grädde i äggulorna och därefter ägg-vitorna, först hälften sedan resten. Häll smeten i skålen och täck med smörgåspapper. Frys ca 8 timmar.

  5. Chokladskal: Smält kokosoljan på låg värme över vattenbad eller i mikro. Bryt chokladen i bitar och rör ner i oljan. Rör tills chokladen smält. Ta moussen ur frysen.

  6. Krossa marängerna. Strö hälften på ett fat. Skölj utsidan av formen i varmt vatten så att moussen lossar. Stjälp upp den på marängkrosset så glider den inte. Ta bort plastfolien och häll över den smälta chokladen i två omgångar. Strö över resten av marängkrosset.

  7. Den dekorerade moussen kan sedan frysas igen om den ska ätas senare.

Vad tyckte du om receptet?