Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Frusen kaffecheesecake

Recept på frusen kaffecheesecake. Kanel i kakans botten passar perfekt till kaffesmaken i fyllningen.

Frusen kaffecheesecakeFrusen kaffecheesecakeFrusen kaffecheesecake
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 10digestivekex
  • 75 gsmör- smält, avsvalnat
  • 0,5 gkanel- mald

Fyllning

  • 100 gvalnötter- rostade
  • 2ägg
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 dlmuscovadosocker- mörkt
  • 2 mskBaileys Original Irish Cream
  • 2,5 tsksnabbespressopulver
  • 150 gnaturell färskost
  • 1,5 tskvaniljsocker

Chokladsås

  • 50 gsmör
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 mskkakao
  • 1 mskvetemjöl
  • 1,5 mskmjölk
  • 1,5 mskespresso- eller starkt kaffe
  • 0,5 tskvaniljsocker

Garnering

  • 50 gchokladkaffebönor- eller riven choklad

Gör så här

  1. Botten: Mixa kexen i en matberedare. Blanda i smör och kanel. Tryck ut smulorna i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.

  2. Fyllning: Dela äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden. Vispa äggulor och strö- och muskovadosocker tills sockret smält. Värm likören i mikrovågsugn och rör ut kaffepulvret. Blanda ner likören, färskost och vaniljsocker i ägg-gulesmeten. Vänd ner grädden och till sist äggvitorna.

  3. Lägg valnötterna i botten på formen och häll över smeten. Frys minst 4 timmar.

  4. Blanda alla ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull och koka tills såsen tjocknat. Låt kallna. Fyll chokladsåsen i en liten plastpåse. Låt stå i rumstemperatur fram till garnering.

  5. Ta fram tårtan. Lossa från formen. Klipp av ena hörnet på påsen. Ringla chokladsåsen på kakan och garnera.

Vad tyckte du om receptet?