Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Visst kan man äta sushi till dessert! Här är en efterrätt med wasabi från Japan, italiensk cantaloupemelon och mango och kokos från tropikerna. Om man vill kan man smaksätta mangosåsen med lite finhackad, färsk chili och koriander.
Kokosris: Skölj riset noga 5–6 gånger. Slå bort sköljvattnet.
Mät upp 4 ½ dl vatten i en kastrull. Lägg riset i vattnet i en och låt det stå i en halvtimme. Koka upp på högsta värmen lägg på ett lock. Sätt på en platta på lägsta och flytta över riskastrullen direkt när det kokat upp. Sjud i cirka 15 minuter.
Blanda under tiden risvinäger, socker och salt, koka upp och rör tills allt socker lösts upp. Låt lagen svalna.
Ta av riskastrullen från värmen och låt riset stå och dra i 15 minuter.
Blanda i risvinägern och kokos med en träslev. Lägg upp på ett träfat eller på en tallrik. Låt svalna i rumstemperatur.
Till rullarna: Skala och skär mangon i tunna skivor.
Lägg mangoskivorna omlott på plastfolie, cirka 20 × 20 centimeter, använd gärna en sushimatta under plastfolien så går det lättare att rulla ihop sedan.
Lägg på ett lager med ris cirka 1 centimeter tjockt.
Skala och skär kiwin i strimlor. Skala och skär melonen i skivor. Skär jordgubbarna i strimlor.
Klipp en 6 centimeter bred remsa av ett av noriarken och lägg mitt på riset.
Lägg på strimlor av kiwi, melon och jordgubbar på mitten av noriremsan. Rulla ihop sushirullen längs med noriremsan (så att hela rullen har en mitt av noriremsa och frukt).
Lägg ut ett noriark och lägg på ett lager med ris cirka 1 centimeter tjockt.
Lägg på strimlor av kiwi, melon och jordgubbar i mitten längs med långsidan på riset. Rulla ihop sushirullen längs med frukten (så att hela rullen har en mitt av frukt).
Låt rullarna vila i kylen ½–1 timme.
Ta bort plasten och skär upp rullarna i cirka 1 ½ centimeter tjocka bitar.
Mangosås: Skala och mixa mangon.
Koka upp socker och vatten till en sockerlag. Låt svalna.
Mixa ner sockerlagen i mangopurén. Tillsätt limesaft och finrivet limeskal.
Söt wasabi: Blanda wasabi och florsocker.
Servering: Lägg upp sushibitarna på tallrikar. Häll upp såsen i små dippskålar och servera med wasabin och sesamfröna.
Recept från Mitt kök