Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fruktkaka med apelsinlikör

Recept på klassisk fruktkaka med apelsinlikör. Glögg och apelsinskal ger en god smak till kakan. Perfekt kaka att ge bort, packa in den i smörgåspapper och dekorera med torkade apelsinskivor.

Fruktkaka med apelsinlikör
Fruktkaka med apelsinlikör
Fruktkaka med apelsinlikör
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 250 gtorkad frukt- blandad, t ex fikon, aprikoser, dadlar och russin
  • 1 dlapelsinlikör
  • 1apelsin
  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlströsocker
  • 4ägg
  • 0,5 dlapelsinmarmelad
  • 100 ghasselnötter
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 2 tskbakpulver

Garnering

  • apelsin- i skivor

Gör så här

  1. Skär bort stjälkfästet från fikonen. Finhacka frukten. Häll likören över frukten och låt den stå ca 10 timmar.

  2. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en avlång form, 2 liter. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet.

  3. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget under, vispning. Tillsätt frukt, marmelad och apelsinskal.

  4. Halvera nötterna. Blanda mjöl, bakpulver och nötter och rör ner det i äggsmeten.

  5. Häll smeten i formen. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 1 timme. Prova med en sticka att kakan är torr. Garnera kakan med torkade apelsinskivor.  Låt vila till nästa dag.

Vad tyckte du om receptet?