Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fromage med bär

Fromage är nästan detsamma som mousse men något fastare. En lätt och luftig fromage som ändå håller stilen passar som tårtfyllning. Här har vi dock valt att spritsa ner fromagen i små glas och serverar den med grädde och färska bär. Den vanligaste fromagen är citronfromage, men den här är smaksatt med hallon. Man brukar inte ha äggula i smeten när man använder bär eftersom bärsmaken kan försvinna, men hallon har en så distinkt och angenäm smak att de klarar ägggula. När du gör fromage behöver du ganska många skålar. Gelatinbladen ska blötläggas, hallonsåsen silas upp och äggulorna, äggvitan och grädden ska vispas. Den skål som är viktigast är den som äggvitan vispas i. Den måste vara helt ren och torr och visparna måste också vara rena och framför allt fria från fett. För den som inte vill använda gelatin finns numera så kallat gelésocker. Det är socker blandat med vegetabiliskt geleringsmedel. Tänk då på att utesluta annat socker ur recepten så resultatet inte blir för sött.

Fromage med bär
Fromage med bär
Fromage med bär

Ingredienser

 • 5gelatinblad
 • 200 ghallon
 • 0,5 dlströsocker
 • 5äggulor
 • 1 dlströsocker
 • 3äggvitor
 • 2 dlvispgrädde

Tillbehör

 • 1grädde- lättvispad
 • 1 pkthallon

Gör så här

 1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Värm hallonen i en kastrull tillsammans med socker. Använder du färska hallon, tillsätt lite vatten. Frysta hallon behöver inget extra vatten. Låt sjuda ca 3 min. Sila genom en finmaskig sil och pressa ur så mycket som möjligt med en sked.

 2. Lyft upp ett gelatinblad i taget och rör ner i den ljumma hallonsåsen. Om hallonsåsen kallnat kan du värma den några sekunder i mikron. Den behöver bara vara ljummen för att gelatinet ska lösa sig.

 3. Vispa äggulor och socker tills det blir ljust och pösigt. Blanda ner hallonsåsen i en jämn stråle.

 4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa därefter grädden i en annan skål till ett formbart skum. Blanda först ner den vispade grädden och sist den vispade äggvitan i hallonblandningen.

 5. Lägg fromagen i en spritspåse med slät tyll (pip) och spritsa ner i små glas. Ställ dem att stelna på en sval plats.

 6. Servera fromagen med lättvispad grädde och gärna med färska hallon.

Vad tyckte du om receptet?