Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Frökrans med honung

Saftig vetekrans med honung, vanilj och kardemumma. Strö över lite blandade frön innan du gräddar kransen, till exempel solroskärnor och sesamfrön. Degen jäser i cirka en timme.

Frökrans med honung
Frökrans med honung
Frökrans med honung
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 5 dlmjölk
  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlhonung
  • 50 gjäst
  • 1,5 tskkardemumma- stött
  • 2 krmsalt
  • 14 dlvetemjöl

Fyllning

  • 150 gsmör- mjukt
  • 1 dlhonung- flytande
  • 1 tskvaniljpulver
  • 4 tskkardemummakärnor- malda i mortel

Honungslag till pensling

  • 0,5 dlhonung
  • 0,5 dlvatten

Till pensling

  • 1ägg
  • 1 dlfrön- blandade,till exempel solroskärnor, linfrön, pumpakärnor och sesamfrön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Värm mjölken till 37 grader. Blanda alla ingredienser i en bakmaskin med krok eller för hand, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen 5–8 min i maskin, eller dubbla tiden om den arbetas för hand, tills den ser spänstig och glansig ut. Lägg en kökshandduk över degbunken eller täck med plastfolie. Låt degen vila övertäckt i cirka 30 minuter.

  3. Vispa ihop alla ingredienserna till fyllningen med en elvisp.

  4. Koka upp honung och vatten och låt det koka ett par minuter, låt lagen svalna.

  5. Dela degen i två bitar, forma till två runda bullar, kalva ut till två rektanglar ½ centimeter tjocka. Bred på fyllningen.

  6. Gör ett treslag: vik in ena långsidan mot mitten och vik in andra sidan mot mitten, ovanpå den dubbelvikta delen, så att det bildar tre lika breda deglager ovanpå varandra.

  7. Skär upp varje bit i tre långa remsor på längden och fläta ihop remsorna. Forma till kransar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.

  8. Vispa upp ägget och pensla kransarna. Strö över fröna.

  9. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter tills de fått en fin gyllenbrun färg.

  10. Pensla med honungslagen. Låt bullarna svalna på ett galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök