Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Frökex med gurkmeja-spread

Frökex med gurkmeja-spread är lättbakade, goda till ost tillsammans med en solgul nöt-gurkmeja-spread, ett alternativ till färskost.

Frökex med gurkmeja-spread
Frökex med gurkmeja-spread
Frökex med gurkmeja-spread
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 1,5 dlmjölk
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 2,5 dlhavregryn
  • 1 dlfrön- blandade, t ex solrosfrön, chiafrön, sesamfrön eller linfrön
  • 2 mskströsocker
  • 2 tskbakpulver
  • 0,5 tsksalt

Gurkmeja-spread, ca 2 1/2 dl

  • 2,5 dlcashewnötter
  • 0,5 dlrapsolja
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 tskhonung- flytande
  • 1 tskgurkmeja- mald
  • 0,25 tsksalt
  • 1 mskvatten- –2 msk, ev

Tillbehör

  • dessertostar
  • päron
  • vindruvor
  • fikon
  • bär- t ex vinbär

Gör så här

  1. Spread: Lägg cashewnötterna i kallt vatten ca 4 timmar. Häll av vattnet och mixa nötterna i matberedare. Droppa i oljan, lite i taget. Mixa i citronsaft, honung, gurkmeja och salt. Späd eventuellt med vatten om spreaden blir för fast.

  2. Kex: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken. Blanda ihop de torra ingredienserna. Häll i vätskan och arbeta ihop till en deg på en lätt mjölad arbetsbänk.

  3. Platta ut degen lätt med mjölade händer på ett bakplåtspapper på en plåt. Kavla ut degen tills den blir lika stor som plåten. Nagga med en gaffel och skär degen i rutor med en kniv eller sporre.

  4. Grädda kexen mitt i ugnen 15–20 min, tills de börjar få gyllenbrun färg i kanterna. Låt kexen kallna innan de bryts i rutor.

  5. Servera frökexen med gurkmejaspread, dessertostar, päron, vindruvor, fikon och vinbär.

Vad tyckte du om receptet?