Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Friterade skreikinder med sesammajonnäs och ärtsallad

Panera gärna skreikinderna 1 timme före fritering så att de hinner torka lite. De blir frasigt fina när de friterats.

Friterade skreikinder med sesammajonnäs och ärtsalladFriterade skreikinder med sesammajonnäs och ärtsalladFriterade skreikinder med sesammajonnäs och ärtsallad
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 400 gskreikinder
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 1ägg
  • 2 dlpanko
  • 1 lrapsolja

Sesammajonnäs

  • 1 dlmajonnäs
  • 1 tsksesamolja
  • 1 msklime- pressad
  • 1 krmsalt
  • 1 krmchiliflakes

Sallad

  • 150 gsockerärter
  • 0,5gurka
  • 2salladslökar
  • 2gemsallad
  • 1 krmchiliflakes
  • 0,5 dljordnötter

Dressing

  • 0,5 dllime- pressad
  • 0,5 dlrapsolja
  • 1 krmsalt
  • 1 krmchiliflakes
  • 0,5 krukathaibasilika

Tillbehör

  • 1 förptortillabröd- små (200 g)

Gör så här

  1. Krydda skreikinderna runt om med salt och peppar. Vänd dem först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i panko.

  2. Sesammajonnäs: Blanda majonnäsen med sesamolja, limesaft, salt och chiliflakes.

  3. Sallad: Strimla sockerärterna. Dela gurkan på längden och ta bort kärnorna. Skär gurkan i bitar. Ansa och skiva salladslöken tunt. Riv salladen i bitar.

  4. Blanda ärter, gurka, lök, sallad och chiliflakes. Hacka jordnötterna och blanda ner dem i salladen.

  5. Vispa ihop ingredienserna till dressingen. Häll den över salladen. Hacka thaibasilikan, spara några blad till garnering. Blanda ner resten i salladen.

  6. Hetta upp oljan till 180°. Fritera fiskbitarna, några i taget, 1–2 min, tills paneringen fått fin färg. Om det blir för många bitar i taget kyls oljan av.

  7. Servera kinderna nyfriterade med sallad och sesammajonnäs. Garnera med thaibasilika.

Vad tyckte du om receptet?

Säsong

Skreikinder kan beställas hos fiskhandlaren i säsong, januari-april