Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Friterade räkor med sötsur sås

Recept på friterade räkor med sötsur sås.

Friterade räkor med sötsur såsFriterade räkor med sötsur såsFriterade räkor med sötsur sås
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 400 gräkor- stora, med skaltipp, MSC- eller ASC-märkta
  • 3 dlrapsolja

Frityrsmet

  • 2 dlvetemjöl
  • 1,5 dllättöl
  • 1äggvita
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 tskbakpulver

Sötsur sås

  • 2vitlöksklyfta- riven
  • 2 tskingefära- riven
  • 2 mskrapsolja
  • 1 dlketchup
  • 2 mskrödvinsvinäger
  • 2 msksweet chilisås
  • 1,5 dlananasjuice
  • 1hönsbuljongtärning
  • 1 dlvatten
  • 0,5 dlströsocker
  • salt- peppar

Till servering

  • ris- kokt
  • isbergssallad och morot- strimlad

Gör så här

  1. Tina räkorna enligt anvisningar på förpackningen. Torka av dem med hushållspapper.

  2. Frityrsmet: Lägg mjölet i en bunke och vispa ner ölen så att det blir en jämn smet. Tillsätt äggvita, salt och bakpulver.

  3. Sötsur sås: Fräs vitlök och ingefära i en kastrull med olja tills den är mjuk. Tillsätt ketchup, vinäger, sweet chilisås, ananasjuice, hönsbuljongtärning, vatten och socker. Låt såsen sjuda 10 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar. Justera balansen mellan sött och syrligt.

  4. Värm oljan i en tjockbottnad gryta till 180 grader. Ha alltid ett lock i närheten, för eventuell överhettning! Ta några räkor i taget och vänd dem i frityrsmeten. Fritera i oljan tills de blir gyllene. Ta upp med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Servera med kokt jasminris, sötsur sås och sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén

Recept från Mitt kök