Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Friterade räkor med sötsur rabarberchutney

Recept på friterade räkor med rabarberchutney. Gör gärna dubbel sats chutney och servera exempelvis till grillat fläskkött. Chutneyn håller 2–3 veckor i kylen.

Friterade räkor med sötsur rabarberchutneyFriterade räkor med sötsur rabarberchutneyFriterade räkor med sötsur rabarberchutney
Friterade räkor med rabarberchutney. Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 gvannameiräkor- frysta kokta, MSC-märkta
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 1 tsksalt
  • 0,75 tskcurry
  • 2 dlöl
  • 1äggvita

Fritering

  • 1 lrapsolja

Chutney

  • 150 grabarber
  • 1 dlströsocker
  • 0,5 dlvatten
  • 1 mskättiksprit (12 %)
  • 1 mskjapansk soja
  • 1 mskingefära- riven

Tillbehör

  • salladsblad

Garnering

  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Tina räkorna enligt anvisning på förpackningen. Låt dem rinna av på hushållspapper.

  2. Chutney: Ansa och finhacka rabarbern. Lägg den i en kastrull och tillsätt socker, vatten, ättika och soja. Låt koka under omrörning i ca 5 min. Mixa chutneyn slät med stavmixer och blanda i ingefära. Låt kallna.

  3. Blanda mjöl, bakpulver, salt och curry. Tillsätt ölen och vispa till en klimpfri smet. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vänd ner äggvitan i smeten.

  4. Hetta upp oljan till 180°. Doppa räkorna i smeten och fritera dem i omgångar i ca 2 min. Ta upp med hålslev.

  5. Servera räkorna med chutneyn i salladsblad. Toppa med smörgåskrasse.

Vad tyckte du om receptet?