Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Friterade ostron med kewpiemajonnäs

Recept på förrätt med friterade ostron med kewpiemajonnäs. De frasiga ostronen serveras med en majonnäs smaksatt med dashinomotopulver, som är ett japanskt fiskbuljongspulver. Det finns att beställa på nätet.

Friterade ostron med kewpiemajonnäs
Friterade ostron med kewpiemajonnäs
Friterade ostron med kewpiemajonnäs
Foto: Petter Bäcklund

Ingredienser

  • 12ostron- (Ostrea Edulis, europeiskt ostron)
  • 2ägg
  • 1 dlvetemjöl
  • 2 dlpanko- eller annat ströbröd
  • 4 dlfrityrolja
  • tångsalt

Kewpiemajonnäs

  • 1äggula
  • 1 mskrisvinäger
  • 1 tskdashinomotopulver- (japanskt fiskbuljongpulver)
  • 0,5 tskdijonsenap
  • 2 dlrapsolja
  • 1 tskcitron- pressad
  • 5 droppartabasco
  • 2 krmsalt
  • evvatten

Garnering

  • 20 ggräslök- finskuren
  • citronskal- rivet

Gör så här

  1. Kewpiemajonnäs: Blanda äggula, risvinäger, dashimotopulver och senap i en skål. Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och sedan i en jämn stråle. Blanda i citronsaft, tabasco och salt. Späd eventuellt med lite vatten om majonnäsen blir för tjock.

  2. Ta ut ostronet ur skalet. Lägg dem i en bunke. Skölj ostronskalen och spara dem till servering.

  3. Vispa ihop äggen i en djup tallrik. Lägg mjöl och panko på varsin tallrik. Vänd ostronen först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.

  4. Värm upp oljan i en kastrull till 180°. Fritera ostronen försiktigt tills de blir gyllenbruna. Ta upp ostronen med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper eller galler.

  5. Lägg tillbaka ostronen i skalen och toppa med lite tångsalt. Servera med Kewpiemajonnäs toppad med gräslök och rivet citronskal.

Vad tyckte du om receptet?

KÖKSTIPSET

Du kan förenkla genom att köpa färdig majonnäs som du smaksätter med 1 tsk dashinomotopulver, 1 tsk pressad citron och några droppar tabasco.

 

Används blåmusslor i stället för ostron ska de ångas först i en

kastrull i lite vatten så att de öppnas, då är de lätta att plocka ut ur skalen. Använd inte trasiga eller slutna musslor, de ska slängas.

”Ostron kanske verkar knepigt och svårt, men om man friterar dem och serverar med japansk majonnäs känns det enklare att äta, så att alla vågar prova. Om kassan är skral kan man göra receptet med stora blåmusslor. Både ostron och musslor är klimatsmarta, det är alltså ett bra råvaruval också.” Frida Ronge