Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Friterade blåmusslor med spenat- och pinjenötsrisotto

Friterade blåmusslor med spenat- och pinjenötsrisotto  går bra att förbereda – plocka musslorna ur skalet när de är kokta, och spara buljongen vid sidan av. Musslorna kan paneras i förväg, men de ska friteras först precis före servering.

Friterade blåmusslor med spenat- och pinjenötsrisottoFriterade blåmusslor med spenat- och pinjenötsrisottoFriterade blåmusslor med spenat- och pinjenötsrisotto
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 20blåmusslor- kokta (se receptet på moules frites längst ner i artikeln)
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 0,5 dlströbröd
  • 1ägg
  • 5 dlrapsolja
  • 0,5 tsksalt

Risotto

  • 6 dlvatten
  • 1 tärninghönsbuljong
  • 0,5gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 dlarborioris- eller carnaroliris
  • 1 mskolivolja
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 50 gpecorino- + 50 g
  • 50 gpinjenötter
  • 70 gbladspenat
  • 2 msksmör
  • 0,5 tsksalt

Gör så här

  1. Risotto: Koka upp vatten och buljongtärning. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och ris i olja. Häll i vinet och 3 dl av buljongen. Koka risotton sakta och rör om då och då. Späd vartefter med resterande buljong.

  2. Riv 50 g ost. Rosta pinjenötterna i en torr, het stekpanna. Rör ner ost, nötter, spenat och smör i risotton när riskornen är mjuka med ett lätt tuggmotstånd, efter 15–20 min. Krydda med salt.

  3. Musslor: Lägg mjöl och ströbröd i var sin skål. Vispa upp ­ägget i en skål. Plocka musslorna ur skalen. Panera musslorna först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd.

  4. Hetta upp oljan i en kastrull eller fritös till 175°. Fritera musslorna precis före servering 2–3 min, tills de fått fin färg. Krydda med salt.

  5. Lägg upp risotton på fyra tallrikar. Lägg på musslorna och hyvla över 50 g ost.

  6. Grundreceptet på vinkokta musslor finns i receptet till moules frites.

Vad tyckte du om receptet?