Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Friterad torskrygg med sparris beurre blanc sauterad broccoli samt smörstekt gnocchi

Recept på friterad torskrygg med beurre blanc sauterad broccoli och smörstekt gnocchi. Den nyfriterade fisken läggs på rätten strax före servering. Frasigt och underbart gott!

Friterad torskrygg med sparris beurre blanc sauterad broccoli samt smörstekt gnocchiFriterad torskrygg med sparris beurre blanc sauterad broccoli samt smörstekt gnocchiFriterad torskrygg med sparris beurre blanc sauterad broccoli samt smörstekt gnocchi
Foto: katka Ragnstam

Ingredienser

  • 1 kgtorskrygg- MSC-märkt
  • 1 lvatten
  • 2 msksalt
  • 1 dlvetemjöl
  • 2ägg
  • 2 dlströbröd
  • 2 dlpanko
  • 1 lrapsolja

Gnocchi

  • 1,5 kgmjölig potatis
  • 2ägg
  • 1 tsksalt
  • 5 dlvetemjöl
  • 50 gsmör

Sparris beurre blanc

  • 250 ggrön sparris
  • 5 dlvatten
  • 0,5 tsksalt- + 0,5 tsk
  • 1bananschalottenlök
  • 25 gsmör- + 300 g, rumsvarmt
  • 2,5 dltorrt vitt vin

Chiliolja

  • 1,25 dlrapsolja
  • 0,5 mskkoreanskt chilipulver

Grön dillolja

  • 1 dlrapsolja
  • 1 dldill- hackad

Tillbehör

  • 12broccolibuketter- små
  • sparrisknoppar
  • 25 gsmör
  • 2 tskcitron- pressad
  • 0,5 tsksalt

Garnering

  • vattenkrasse
  • dillkvistar

Gör så här

  1. Blanda saltet med vattnet och rör om så att det löser sig. Lägg fisken i saltlagen, låt den ligga i lagen 1 timme.

     

    Gnocchi: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Låt svalna.

  2. Pressa potatisen genom en potatispress. Tillsätt ägg och salt. Arbeta i mjölet till en fast deg. Dela degen i 8 bitar. Rulla eller spritsa ut dem till längder. Skär längderna i ca 2 cm långa bitar och rulla dem till ojämna bollar.

  3. Koka gnocchin i saltat vatten tills de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  4. Sås: Skär av stjälkarna på sparrisen, spara knopparna till garnering. Koka sparrisstjälkarna i vatten med 1/2 tsk salt tills ca 1 1/2 dl av vätska återstår.

  5. Skala och finhacka löken. Fräs den glansig och mjuk i 25 g smör. Tillsätt vinet och koka ihop tills ca 1 dl återstår av vätskan. Blanda lökkok och sparrisbuljongen. Mixa slätt med mixerstav. Skär 300 g smör i bitar och mixa ner lite i taget i buljongen. Krydda med 1/2 tsk salt.

  6. Chiliolja: Mixa oljan med chilipulver. Sila genom ett kaffefilter.

  7. Grön olja: Värm oljan till 60°. Tillsätt dill. Mixa hårt med kannmixer. Sila oljan genom ett kaffefilter i en bunke som står på is.

  8. Ta upp och låt fisken rinna av på hushållspapper. Vänd den först i mjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd- och pankoblandning.

  9. Tillbehör: Stek broccolibuketter och sparrisknoppar i smör tills de börjar få fin färg. Krydda med citronsaft och salt.

  10. Stek gnocchin i smör tills den fått fin färg.

  11. Hetta upp oljan till 180°. Fritera fisken tills den fått fin färg och är genomkokt, 4–5 min. Ta upp och låt rinna av.

  12. Häll smörsåsen i tallrikar och lägg på gnocchi, broccoli och sparrisknoppar. Lägg på den nyfriterade fisken och droppa de båda oljorna runtom. Garnera med vattenkrasse och dill och servera.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Lars Ekberg, Mathias Nilsson & Ulf Wagner