Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Friterad scampi med sötsur sås är en klassiker från 70-talet. Umami är en smakförstärkare som används mycket i de asiatiska köken. Den kan ersättas med 1 hönsbuljongtärning.
Tina räkorna enligt anvisning på förpackningen. Lägg dem på hushållspapper för att få bort all vätska.
Sås: Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs chili, lök, vitlök och ingefära i olja i en kastrull ca 3 min. Rör i sockret och tillsätt vatten, umami, vinäger och soja. Låt koka utan lock ca 5 min. Red såsen med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.
Blanda mjöl och salt. Tillsätt öl, vatten, olja och äggula och vispa till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner äggvitorna i smeten.
Hetta upp oljan till 180°. Doppa räkorna i frityrsmeten och fritera dem i omgångar, 5–6 räkor i taget, tills de fått fin färg ca 2 min. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.
Servera de nyfriterade räkorna med ris och sallad.