Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Friterad scampi med sötsur sås

Friterad scampi med sötsur sås är en klassiker från 70-talet. Umami är en smakförstärkare som används mycket i de asiatiska köken. Den kan ersättas med 1 hönsbuljongtärning.

Friterad scampi med sötsur sås
Friterad scampi med sötsur sås
Friterad scampi med sötsur sås
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 gvannameiräkor- frysta, skalade, ASC-märkta
  • 2 dlvetemjöl
  • 0,5 tsksalt
  • 1 dlöl- ljust
  • 0,75 dlvatten
  • 1 mskrapsolja
  • 1äggula
  • 2äggvitor

Fritering

  • 1 lrapsolja

Sås

  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 1schalottenlök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 mskingefära- riven
  • 1 mskrapsolja
  • 2 mskströsocker
  • 2,5 dlvatten
  • 1 mskumami- Santa Maria
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 0,5 msksoja- kinesisk
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Tillbehör

  • ris
  • sallad

Gör så här

  1. Tina räkorna enligt anvisning på förpackningen. Lägg dem på hushållspapper för att få bort all vätska.

  2. Sås: Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs chili, lök, vitlök och ingefära i olja i en kastrull ca 3 min. Rör i sockret och tillsätt vatten, umami, vinäger och soja. Låt koka utan lock ca 5 min. Red såsen med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.

  3. Blanda mjöl och salt. Tillsätt öl, vatten, olja och äggula och vispa till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner äggvitorna i smeten.

  4. Hetta upp oljan till 180°. Doppa räkorna i frityrsmeten och fritera dem i omgångar, 5–6 räkor i taget, tills de fått fin färg ca 2 min. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.

  5. Servera de nyfriterade räkorna med ris och sallad.

Vad tyckte du om receptet?