Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Friterad cookie dough med vaniljglass

Friterad kakdeg tillsammans med vaniljglass, vispgrädde och söta jordgubbar. Så mycket gott på en och samma tallrik – en efterrätt med extra allt!

Friterad cookie dough med vaniljglassFriterad cookie dough med vaniljglassFriterad cookie dough med vaniljglass
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 pktfilodeg
  • 1ägg- lätt uppvispat med en gaffel
  • 56 dlolja- att fritera i

Kakdeg

  • 75 gsmör
  • 1 dlströsocker
  • 1 dlfarinsocker
  • 1ägg
  • 3 dlvetemjöl
  • 0,5 tskbikarbonat
  • 2 krmsalt
  • 1,5 dlnötter- hackade
  • 100 gmörk choklad- hackad

Tillbehör

  • 2 ljordgubbar
  • 4 dlvispgrädde
  • 2,5 lvaniljglass
  • 1 dllönnsirap- eller flytande honung

Gör så här

  1. Blanda och arbeta ihop smör, strösocker, farinsocker, ägg, vetemjöl, bikarbonat och salt till en deg. Blanda sist ner nötter och choklad.

  2. Dela degen i två bitar. Rulla ut bitarna till två rullar, cirka 4 centimeter tjocka. Vira in rullarna i plastfolie och lägg in i frysen i minst två timmar.

  3. Tina upp filodegen ordentligt. Lägg ut filodegen på ett bakbord. Stansa ut rundlar, cirka 10–12 centimeter i diameter.

  4. Skär kakdegen i tunna skivor. Lägg en skiva kakdeg i mitten på en filodegrundel. Lägg på fyra filodegrundlar. Pensla kanterna på varje filodegrundel med ett uppvispat ägg. Vänd på kakan och lägg på fyra rundlar. Pensla mellan lagren.

  5. Värm upp oljan till cirka 160–170 grader och fritera försiktigt ett par kakor åt gången.

  6. Servering: Servera de friterade kakorna med jordgubbar, vispad grädde och vaniljglass. Ringa över lönnsirap eller honung.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök