Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Friterad brie med björnbärssylt

Om du inte har ätit friterad brie så är det hög tid. Björnbär gifter sig smakmässigt fint med den läckra osten.

Friterad brie med björnbärssylt
Friterad brie med björnbärssylt
Friterad brie med björnbärssylt
Foto: Thomas Hjertén

Björnbärssylt

  • 2 mskvatten
  • 225 gbjörnbär
  • 1,5 dlströsocker

Friterad brie

  • 500 gbrieost
  • 12ägg
  • 1 dlvetemjöl
  • 2 dlströbröd
  • 5 dlfrityrolja
  • 1 knippamynta- eller persilja

Gör så här

  1. Björnbärssylt: Koka vatten och björnbär i en kastrull i 5–10 min. Rör i strösockret och låt det koka i ytterligare 5 min. Ta av kastrullen från plattan och låt sylten svalna. Skumma av sylten med en sked.

  2. Skär upp osten i åtta lika stora bitar. Vispa upp ägget lätt i en djup tallrik. Häll upp vetemjölet i en annan djup tallrik och ströbrödet på en flat tallrik. Vänd först ostbitarna i mjöl, därefter i ägg och till sist i ströbrödet.

  3. Värm oljan i en kastrull till ca 180 grader. Lägg i ett par ostbitar i taget. Fritera dem tills de fått fin gyllenbrun färg och flyter upp till ytan, i ca 2 min. Lyft upp bitarna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.

  4. Fritera myntan eller persiljan. Se till att den är torr och inte nysköljd, annars kommer oljan att stänka. Låt den rinna av på hushållspapper. Servera osten med björnbärssylt och friterad mynta eller persilja. Garnera ev med färska björnbär.

Vad tyckte du om receptet?