Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Friterad blomkål med chili-sesamdipp

Recept på friterad blomkål. Gott tilltugg till exempelvis en kall öl. Fritera även bladen från ­blomkålen, de är supergoda! Serveras direkt efter friteringen.

Friterad blomkål med chili-sesamdipp
Friterad blomkål med chili-sesamdipp
Friterad blomkål med chili-sesamdipp
Friterad blomkål Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 600 gblomkål
  • 1 lrapsolja- eller solrosolja
  • 1 tsksalt

Chili-sesamdipp

  • 1,5 dlsweet chilisås
  • 2 msksesamolja
  • 1 msklime- pressad
  • 0,5 tsksesamfrön- rostade

Frityrsmet

  • 2 dlvetemjöl
  • 1 tskbakpulver
  • 0,5 tsksalt
  • 2 dlöl
  • 1äggula

Gör så här

  1. Dipp: Blanda sweet chilisås, sesamolja och limesaft. Häll dippen i en skål och strö över sesamfrön.

  2. Ansa och bryt blomkålen små buketter.

  3. Frityrsmet: Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vispa i ölen och rör i äggulan.

  4. Hetta upp oljan i en gryta till 170°. Doppa blomkålsbuketterna i frityrsmeten och fritera några åt gången i oljan tills de har fått fin färg. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av. Krydda med salt.

  5. Servera blomkålen nyfriterad med dippen.

Vad tyckte du om receptet?