Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Friterad blomkål, blomkålscrème, kantareller och strömming

Recept på friterad blomkål, blomkålscrème, kantareller och strömming. Blomkålscrèmen kan förberedas 3–4 timmar före servering.

Friterad blomkål, blomkålscrème, kantareller och strömming
Friterad blomkål, blomkålscrème, kantareller och strömming
Friterad blomkål, blomkålscrème, kantareller och strömming
Recept på friterad blomkål, blomkålscrème, kantareller och strömming. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Friterad blomkål

  • 200 gblomkål- (utan blast)
  • 1,25 dlvetemjöl
  • 1,25 dlmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 1 tskbakpulver
  • 2 krmsalt- + 2 krm
  • 1,5 dlvatten

Blomkålscrème

  • 350 gblomkål- (utan blast)
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 0,75 tsksalt

Syrad gurka

  • 1 bitgurka- (ca 10 cm)
  • 2 mskäppelcidervinäger
  • 1 mskhonung- flytande
  • 1 krmsalt

Kantareller

  • 200 gkantareller
  • 1 mskolivolja
  • 1 msksmör
  • 2 krmsalt

Strömming

  • 3strömmingsflundror- medelstora
  • 1 mskfänkålsfrön- hela
  • 1 krmsalt

Gör så här

  1. Blomkålscrème: Skär blomkålen i bitar och lägg i en kastrull. Häll på grädde och mjölk. Koka under lock ca 20 min, tills blomkålen är genommjuk. Mixa till en slät puré och krydda med salt.

  2. Gurka: Hyvla gurkan i långa remsor med mandolin eller osthyvel, ta inte med kärnhuset. Blanda vinäger och honung och häll över gurkan. Låt stå 10–15 min. Krydda gurkan med salt.

  3. Kantareller: Ansa kantarellerna och stek dem i olja tills de fått fin färg. Tillsätt smör och stek vidare 2–3 min. Krydda med salt.

  4. Friterad blomkål: Skär blomkålen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Blanda mjöl, majsstärkelse, bakpulver och 2 krm salt. Tillsätt vattnet. Vispa till en jämn smet.

  5. Hetta upp oljan till 170°. Doppa blomkålsskivorna i smeten och fritera dem i olja tills de fått gyllene färg. Ta upp och låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper. Krydda med 2 krm salt.

  6. Strömming: Mortla fänkålsfröna. Dra bort skinnet från strömmingsfiléerna. Krydda filéerna med fänkål och salt. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Stek strömmingen på ena sidan ca 2 min, tills den börjar ljusna. Ta upp den på ett fat.

  7. Servera strömmingen med blomkålscrème, friterad blomkål, kantareller och syrad gurka.

Vad tyckte du om receptet?