Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Friterad abborre med färskpotatis, ärtkräm och vinslungad gemsallad ska ätas nyfriterad!
Potatis: Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen, lägg den i en ugnssäker med bakplåtspapper. Krossa dillfröna i en mortel. Blanda dillfrön, salt, paprikapulver, peppar, olja och potatis. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.
Grön ärtkräm: Skala vitlöksklyftan, koka upp tillsammans med vattnet. Tillsätt ärterna. Låt koka ca 3 min. Häll av vattnet. Mixa ärter och vitlök med crème fraiche, citronsaft, salt och peppar till en kräm.
Sallad: Plocka bladen från salladen. Skala och skär löken i klyftor. Fräs löken mjuk i smör ca 2 min. Tillsätt vinet och låt sjuda ca 30 sekunder. Lägg i salladsbladen och krydda med salt och peppar. Vänd salladen i pannan så att den täcks av vinsåsen på ett fat.
Skär bort eventuella ben från abborrfiléerna. Blanda 4 msk vetemjöl, salt och peppar. Blanda 1 dl mjöl, majsstärkelse, paprikapulver, bakpulver och cayennepeppar i en bunke. Rör ner ölet. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vänd ner äggvitan i ölsmeten.
Hetta upp oljan till 170° i en fritös eller i en gryta. Vänd abborrfiléerna först i mjöl och sedan i frityr smeten. Lägg dem, några i taget, i oljan. Fritera fisken tills den är krispig och gyllenbrun, 4–5 min. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera abborren med potatis, ärtkräm och sallad. Garnera med dill och citronklyftor.