Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Friterad abborre med färsk­potatis, ärtkräm & vinslungad gemsallad

Friterad abborre med färsk­potatis, ärtkräm och vinslungad gemsallad ska ätas nyfriterad!

Friterad abborre med färsk­potatis, ärtkräm & vinslungad gemsallad
Friterad abborre med färsk­potatis, ärtkräm & vinslungad gemsallad
Friterad abborre med färsk­potatis, ärtkräm & vinslungad gemsallad
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 gabborrfiléer- skinnfria
  • 1 dlvetemjöl- + 4 msk
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 1 tskpaprikapulver
  • 0,5 tskbakpulver
  • 1 krmcayennepeppar
  • 2,5 dlöl- ljust
  • 1äggvita
  • 1 lrapsolja

Dillfrörostad färskpotatis

  • 1 kgfärskpotatis
  • 1 mskdillfrön
  • 1 mskflingsalt
  • 1 tskpaprikapulver
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 mskrapsolja

Grön ärtkräm

  • 1vitlöksklyfta
  • 5 dlvatten
  • 250 gärtor- gröna, frysta
  • 0,5 dlcrème fraiche
  • 1 tskcitron- pressad
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Vinslungad gemsallad

  • 3gemsallad
  • 1rödlök
  • 1 msksmör
  • 0,5 dlvitt vin- torrt
  • 1,5 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • dill
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Potatis: Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen, lägg den i en ugnssäker med bakplåtspapper. Krossa dillfröna i en mortel. Blanda dillfrön, salt, paprikapulver, peppar, olja och potatis. Rosta mitt i ugnen ca 30 min.

  2. Grön ärtkräm: Skala vitlöksklyftan, koka upp tillsammans med vattnet. Tillsätt ärterna. Låt koka ca 3 min. Häll av vattnet. Mixa ärter och vitlök med crème fraiche, citronsaft, salt och peppar till en kräm.

  3. Sallad: Plocka bladen från salladen. Skala och skär löken i klyftor. Fräs löken mjuk i smör ca 2 min. Tillsätt vinet och låt sjuda ca 30 sekunder. Lägg i salladsbladen och krydda med salt och peppar.  Vänd salladen i pannan ­ så att den täcks av vinsåsen på ett fat.

  4. Skär bort eventuella ben från abborrfiléerna. Blanda 4 msk vetemjöl, salt och peppar. Blanda 1 dl mjöl, majsstärkelse, paprikapulver, bakpulver och cayennepeppar i en bunke. Rör ner ölet. Vispa äggvitan till ett fast skum. Vänd ner äggvitan i ölsmeten.

  5. Hetta upp oljan till 170° i en fritös eller i en gryta. Vänd abborrfiléerna först i mjöl och sedan i frityr smeten. Lägg dem, några i taget, i oljan. Fritera fisken tills den är krispig och gyllenbrun, 4–5 min. Låt rinna av på hushållspapper.

  6. Servera abborren med  potatis, ärtkräm och sallad. Garnera med dill och citronklyftor.

Vad tyckte du om receptet?