Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fried rice med svamp och röd currytofu

Vegetarisk, smakrik risrätt som man med fördel wokar i stor panna. Koka riset dagen före och låt det kallna i kylskåp över natten. Då går också rätten snabbt att laga till. Marinera gärna tofun i förväg så den hinner dra till sig mycket smak.

Fried rice med svamp och röd currytofu
Fried rice med svamp och röd currytofu
Fried rice med svamp och röd currytofu
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 250 gbasmatiris
  • 300 gfast tofu
  • 2 msksoja- ljus
  • 1 mskröd currypasta
  • 1 mskvatten
  • 125 gsalladslök- eller 1 gul lök
  • 1 bitingefära- (50 g)
  • 2vitlöksklyftor
  • 100 gbambuskott- från burk
  • 2ägg
  • 150 gsvamp- t ex shiitakesvamp eller champinjoner
  • 2 mskrapsolja- + 2 msk
  • 2 mskasiatisk fisksås

Tillbehör

  • 1 krukakoriander
  • limeklyftor
  • soja- gärna thaisoja

Gör så här

  1. Koka riset, gärna kvällen före, och låt det kallna.

  2. Skär tofun i tärningar. Rör ihop soja, currypasta och vatten och blanda med tofun.

  3. Ansa och strimla salladslöken. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Finstrimla bambuskotten. Ansa och skär svampen i bitar.

  4. Stek svampen i 2 msk olja tills den börjar få färg. Tillsätt ingefära, vitlök och tofu och låt fräsa i ca 2 min. Rör i riset och stek vidare i ca 3 min. Skjut allt mot sidan av pannan.

  5. Vispa upp äggen lätt och häll i pannan. Låt dem precis börjar stelna och rör sedan ihop med riset. Krydda med fisksås och strö över salladslök.

  6. Servera riset med koriander, lime och extra soja.

Vad tyckte du om receptet?