Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Frasiga wienersemlor - recept på semlor de luxe

Semlor gjorda på wienerdeg blir frasiga och spröda och svåra att motstå.

Frasiga wienersemlor - recept på semlor de luxeFrasiga wienersemlor - recept på semlor de luxeFrasiga wienersemlor - recept på semlor de luxe
Frasiga wienersemlor Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 200 gsmör- osaltat
  • 2 tskhela kardemummakärnor
  • 25 gjäst
  • 1 dlmjölk
  • 1ägg
  • 0,25 dlströsocker
  • 1 krmsalt
  • 5 dlvetemjöl- (300 g)

Fyllning och garnering

  • 200250 gmandelmassa- se recept
  • 2 mskmjölk
  • 23 dlvispgrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Kavla ut smöret till en rektangel, ca 15 x 20 cm. Plasta in det och lägg det i kylen. Stöt kardemumman i en mortel.

  2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk, ägg, socker, kardemumma, salt och mjöl och knåda till en smidig deg. Plasta in degen och lägg den i frysen ca 30 min.

  3. Kavla ut degen till en rektangel, 20 x 30 cm, på mjölad arbetsbänk. Lägg smöret på ena sidan. Vik över degen så att den täcker smöret. Nyp till kanten runtom. Vrid degen så du har lång­sidan mot dig och kavla ut degen till en rektangel, 20 x 30 cm. Vik sedan in degen till 2/3 och vik sedan över den sista delen. Plasta in och lägg i kylen ca 30 min. Upprepa detta två gånger.

  4. Kavla ut den till en rek­tangel, ca 16 x 32 cm, när degen har vilat i kylen en sista gång, Skär degen i 8 jämnstora rutor. Ta varje ruta och vik in hörnen under degen så att den får en rundare form. Lägg fyrkanterna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta 1 1/2 timme. Sätt ugnen på 200°.

  5. Grädda semlorna mitt i ugnen tills de är gyllenbruna ca 15 min. Låt kallna på galler.

  6. Blanda mandelmassan med mjölk. Skär ut ett lock på varje wienersemla. Lägg en klick mandelmassa i varje semla. Vispa grädden fluffig, men inte för hårt, och spritsa eller klicka grädde på varje semla. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Vad tyckte du om receptet?