Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Semlor gjorda på wienerdeg blir frasiga och spröda och svåra att motstå.
Kavla ut smöret till en rektangel, ca 15 x 20 cm. Plasta in det och lägg det i kylen. Stöt kardemumman i en mortel.
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk, ägg, socker, kardemumma, salt och mjöl och knåda till en smidig deg. Plasta in degen och lägg den i frysen ca 30 min.
Kavla ut degen till en rektangel, 20 x 30 cm, på mjölad arbetsbänk. Lägg smöret på ena sidan. Vik över degen så att den täcker smöret. Nyp till kanten runtom. Vrid degen så du har långsidan mot dig och kavla ut degen till en rektangel, 20 x 30 cm. Vik sedan in degen till 2/3 och vik sedan över den sista delen. Plasta in och lägg i kylen ca 30 min. Upprepa detta två gånger.
Kavla ut den till en rektangel, ca 16 x 32 cm, när degen har vilat i kylen en sista gång, Skär degen i 8 jämnstora rutor. Ta varje ruta och vik in hörnen under degen så att den får en rundare form. Lägg fyrkanterna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta 1 1/2 timme. Sätt ugnen på 200°.
Grädda semlorna mitt i ugnen tills de är gyllenbruna ca 15 min. Låt kallna på galler.
Blanda mandelmassan med mjölk. Skär ut ett lock på varje wienersemla. Lägg en klick mandelmassa i varje semla. Vispa grädden fluffig, men inte för hårt, och spritsa eller klicka grädde på varje semla. Lägg på locket och pudra över florsocker.