Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Frasig torsk med mandel och rökigt potatismos

Recept på frasig torsk med mandel och rökigt potatismos. Hittar du inte rökt olja går det bra att byta ut den mot några droppar liquid smoke. Är grön sparris inte i säsong passar det fint med lättkokta sugar snaps, de finns året runt i frysdisken.

Frasig torsk med mandel och rökigt potatismos
Frasig torsk med mandel och rökigt potatismos
Frasig torsk med mandel och rökigt potatismos
Servera med mos och sparris. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 bitartorskrygg- fryst, (à 150 g) Krav- eller MSC-märkt
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 krukabasilika
  • 25 gmandel- flagad
  • 25 gsmör- + 0,5 msk
  • 1 tskcitronskal- rivet

Potatismos

  • 400 gpotatis- mjölig
  • 1 dlmjölk
  • 1 mskcitronolja- rökt
  • 0,75 tsksalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 250 gsparris- grön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Tina fisken enligt anvisning på förpackningen. Strö på salt.

  2. Plocka bladen från basilkan och finhacka. Blanda basilika, mandel, 25 g smör och citronskal och fördela på fisken. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.

  3. Mos: Skala och skär potatisen i grova bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt mjölk och 1/2 msk smör. Vispa till ett luftigt mos. Smaka av med olja och krydda med salt och peppar.

  4. Ansa sparrisen och bryt av den nedre delen av stjälken. Koka sparrisen ca 3 min i lättsaltat vatten. Låt rinna av.

  5. Servera fisken med mos och sparris.

  6. Av Ulla Karlström

Vad tyckte du om receptet?