Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Frasig jordgubbstårta med kola ska läggas ihop precis före servering så att bottnarna behåller sin sprödhet.
Sätt ugnen på 250°. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägget och blanda i mjölet. Rita cirklar på bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i fyra cirklar.
Grädda en botten i taget mitt i ugnen ca 5 min. Lossa bottnarna när de är varma och låt dem kallna plant.
Kolasås: Blanda vispgrädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka häftigt utan lock ca 5 min till en simmig sås. Låt kallna.
Fyllning: Snoppa och skär jordgubbarna i små tärningar. Vispa grädden med florsocker och ingefära till ett fast skum. Blanda i de tärnade jordgubbarna.
Snoppa och halvera eller skär jordgubbarna till garneringen i fjärdedelar. Lägg ihop bottnarna med jordgubbsgrädde mellan. Häll över kolasåsen och garnera med jordgubbar och citronmeliss. Servera genast.