Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Franskt valnötsbröd

Ett enkelt och gott lite grövre lantbröd som smakar ljuvligt nygräddat till en skål rykande het soppa. Valnötter ger brödet en extra dimension.

Franskt valnötsbrödFranskt valnötsbrödFranskt valnötsbröd
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 3,5 dlvatten- rumsvarmt
  • 0,5 mskrapsolja
  • 0,5 msksalt
  • 100 ggrovt rågmjöl- (ca 2 dl)
  • 360 gvetemjöl- (ca 6 dl)
  • 1,5 dlvalnötter- grovhackade

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen har lösts upp. 

  2. Tillsätt rapsolja och salt. Blanda i rågmjöl och nästan allt vetemjöl.

  3. Arbeta degen smidig i ca 10 min, i köksassistent, eller för hand, ca 20 min. Tillsätt mer vetemjöl om degen är för ­kladdig. Tillsätt valnötterna i slutet. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme.

  4. Stjälp upp degen på en mjölad ­arbetsbänk och forma den till en rund limpa. Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper. Låt brödet jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

  5. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 15 min. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 15–20 min tills ­innertemperaturen är 98 grader. Täck brödet med ­aluminiumfolie om det börjar få för mycket färg. Låt brödet svalna på ett galler.

Vad tyckte du om receptet?