Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ett enkelt och gott lite grövre lantbröd som smakar ljuvligt nygräddat till en skål rykande het soppa. Valnötter ger brödet en extra dimension.
Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen har lösts upp.
Tillsätt rapsolja och salt. Blanda i rågmjöl och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidig i ca 10 min, i köksassistent, eller för hand, ca 20 min. Tillsätt mer vetemjöl om degen är för kladdig. Tillsätt valnötterna i slutet. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 timme.
Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk och forma den till en rund limpa. Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper. Låt brödet jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 15 min. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 15–20 min tills innertemperaturen är 98 grader. Täck brödet med aluminiumfolie om det börjar få för mycket färg. Låt brödet svalna på ett galler.