Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Genom att sätta in flarnet i hög ugnsvärme, som sänks, och sedan höjs igen gör att man får en välgräddad paj med ett knäckigt täcke. Precis som ett äkta franskt äppelflarn ska vara.
Tärna smöret och lägg det i en matberedare eller i en bunke. Tillsätt socker och mjöl och blanda ihop. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en jämn pajdeg. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i kylen ca 1 timme.
Kavla ut degen och lägg den en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och ställ formen i frysen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min. Ta ut formen och höj ugnsvärmen till 250°.
Fyllning: Finriv mandelmassan . Blanda mandelmassa, smör och 1 dl socker. Tillsätt äggen. Bred ut fyllningen i pajskalet.
Skala och kärna ur äpplena. Halvera dem på mitten och skär äpplena i skivor. Lägg skivorna omlott från den ena sidan till den andra. Strö över 1 1/2 msk socker.
Sätt in pajen mitt i ugnen. Sänk ugnsvärmen till 175° och grädda ca 25 min.
Höj ugnsvärmen till 250° igen och grädda pajen ytterligare 3–5 min. Håll lite koll så att den inte bränns. Ta ut pajen och låt den svalna.
Smält aprikosmarmeladen med vattnet i en kastrull och pensla försiktigt ytan på pajen.
Servera pajen med vaniljsås, lättvispad grädde eller vaniljglass.