Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Galetter från Bretagne är gjorda av bovetemjöl som ger en god och speciell smak som passar särskilt bra till salta fyllningar. En låg panna utan kanter är bäst till galetter när de ska göras riktigt tunna. Stek endast på ena sidan och toppa galetten när den ostekta ytan är torr efter någon minut.
Vispa ihop bovetemjöl och filmjölk. Rör i vattnet, lite i taget. Tillsätt ägg och salt och vispa till en klimpfri smet.
Låt smeten vila i kylen i ca 2 tim eller över natten.
Tillbehör: Stek spenaten i olja. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Håll varmt.
Smält lite smör i en medelstor stekpanna och häll i lite av smeten. Vänd runt pannan så att smeten fördelas i pannan och blir en tunn galette. Grädda i ca 1 min på medelvärme.
Knäck försiktigt på ett ägg och peta hål på gulan. Stek i 1–2 min tills ägget stelnat lite. De ska fortfarande vara krämigt och lite rinnigt. Lägg på spenat och riv över bitar av skinkan runt ägget. Strö på riven ost och krydda med 1 krm salt och 1/2 krm peppar.
Vik upp ca 3 cm av kanterna så att galetten blir kvadratisk. Servera direkt eller gör alla klara och håll varmt.