Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Franska citron- och limebiskvier

12 gula och 12 gröna hembakade biskvier.

Franska citron- och limebiskvierFranska citron- och limebiskvierFranska citron- och limebiskvier
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 200 gsötmandel
  • 2,5 dlflorsocker
  • 2ägg- vitor

Citronsmörkräm

  • 0,75 dlströsocker
  • 0,5 dlvatten
  • 3ägg- gulor
  • 150 gsmör

Gula

  • 1citron- 1 tsk rivet skal + 1 tsk pressad saft
  • 0,5 mskflorsocker

Gröna

  • 1lime- 1 tsk rivet skal + 1 tsk pressad saft
  • 0,5 mskflorsocker

Glasyr

  • 200 gvit choklad
  • hushållsfärg- grön och gul

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Skålla, skala och mal mandeln. Blanda den med florsocker. Rör sönder äggvitorna och rör ner mandeln.

  3. Klicka ut 24 klickar med ca 2 1/2 cm i diameter på plåt med bakplåtspapper, rulla dem ev till kulor. Grädda dem mitt i ugnen 10 min. Kakorna ska fortfarande vara mjuka men börja ta färg.

  4. Smörkräm: Koka socker och vatten till en simmig lag eller tills den klarar trådprovet. (Kyl en droppe av lagen i en kopp vatten – ta den sedan mellan tumme och pekfinger och dra ut, det ska bli en tråd.)

  5. Häll den heta lagen under vispning över äggulorna.

  6. Rör smöret mjukt och tillsätt äggblandningen droppvis under omrörning tills krämen är blank och slät.

  7. Dela upp smörkrämen i två skålar. Smaksätt fyllningen till de gula biskvierna med citron och till de gröna med lime.

  8. Bred krämen på den plana sidan av kakorna. Kyl eller frys dem sedan så att de är riktigt kalla när de doppas i chokladen.

  9. Smält hälften av chokladen åt gången i mikro eller över vattenbad. Färga chokladen gul till citronbiskvierna och doppa smörkrämssidan i chokladen. Smält och färga resten av chokladen grön till limebiskvierna.

Vad tyckte du om receptet?