Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Fransmännen är som galna i den här barnsligt goda desserten - profiteroles. En liten petit-chou fylld med glass dränkt i varm chokladsås. Beräkna 2–3 stycken per person.
Värm ugnen till 200 grader.
Värm upp mjölk, salt, socker och smör i en kastrull.
Rör bestämt ner mjölet och rör kraftigt över medelvärme tills en smidig degboll skapats.
Tag av från värmen och låt svalna något. Rör ner äggen i omgångar till en slät smet.
Spritsa eller klicka ut cirka 1,5 msk smet per bakelse på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
Sätt in plåten i ugnen. När bakverken rest sig och börjat få färg kan man öppna försiktigt på ugnsluckan och släppa ut ånga. Grädda sedan ytterligare 15–20 minuter.
Låt svalna på galler.
Servering: Skär av toppen på petitchoubakelsen. Fyll med en kula vaniljglass. Lägg på locket. Servera med ljummen chokladsås ringlad över bakelsen (se recept nedan).Varm chokladsås: Blanda vatten, socker och kakao i en kastrull. Låt koka upp under omrörning med visp. Låt sjuda på svag värme under omrörning några minuter. Tag av kastrullen från plattan och rör i en klick smör.
Recept från Mitt kök