Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Franska chokladbakelser med glass

Fransmännen är som galna i den här barnsligt goda desserten - profiteroles. En liten petit-chou fylld med glass dränkt i varm chokladsås. Beräkna 2–3 stycken per person.

Franska chokladbakelser med glassFranska chokladbakelser med glassFranska chokladbakelser med glass
Ann-Charlotte Fägerlind

Petits choux-smet

  • 2 dlmjölk
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 tsksocker
  • 75 gsmör
  • 1,5 dlmjöl
  • 4 stägg

Chokladsås

  • 1,5 dlvatten
  • 1,5 dlsocker
  • 1,5 dlkakao
  • 1 tsksmör

Till servering

  • glass

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.

  2. Värm upp mjölk, salt, socker och smör i en kastrull.

  3. Rör bestämt ner mjölet och rör kraftigt över medelvärme tills en smidig degboll skapats.

  4. Tag av från värmen och låt svalna något. Rör ner äggen i omgångar till en slät smet.

  5. Spritsa eller klicka ut cirka 1,5 msk smet per bakelse på bakplåtspapper på en ugnsplåt.

  6. Sätt in plåten i ugnen. När bakverken rest sig och börjat få färg kan man öppna försiktigt på ugnsluckan och släppa ut ånga. Grädda sedan ytterligare 15–20 minuter.

  7. Låt svalna på galler.

  8. Servering: Skär av toppen på petitchoubakelsen. Fyll med en kula vaniljglass. Lägg på locket. Servera med ljummen chokladsås ringlad över bakelsen (se recept nedan).Varm chokladsås: Blanda vatten, socker och kakao i en kastrull. Låt koka upp under omrörning med visp. Låt sjuda på svag värme under omrörning några minuter. Tag av kastrullen från plattan och rör i en klick smör.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök