Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Vegetarisk grönsakspaj med zucchini, paprika, morot och aubergine. Pajen blir extra fin med ett galler av degen på toppen. Servera gärna grönsakspajen med en örtig getost vid sidan av.
Hacka ihop mjöl och smör, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen och låt den vila inlindad i plastfolie i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Fyllning: Skala och hacka löken. Ansa och hacka purjolöken. Skala och hacka morot och palsternacka. Ansa och skär aubergine och zucchini i små tärningar. Kärna ur och fintärna paprikan. Halvera tomaterna. Blanda grönsakerna med olja på en plåt med bakplåtspapper. Smula över saltet. Rosta grönsakerna i mitten av ugnen i ca 15 min. Rör om 1–2 gånger under tillagningstiden. Låt svalna.
Blanda de avsvalnade grönsakerna med ost, uppvispat ägg och örter. Sänk ugnstemperaturen till 200°.
Dela degen i 2 bitar. Kavla ut den ena degbiten och tryck ut den i en pajform, ca 25 cm i diameter, låt ca 3 cm deg hänga över kanten. Lägg grönsaksblandningen i pajformen.
Kavla ut och skär resten av degen i 2,5 cm breda remsor. Lägg dem som ett galler över fyllningen. Vik kantdegen över gallret. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 40 min.
Servera pajen med mjukrörd getost.