tillagning: 15 minuter i kyl: 30 minuter i ugn: 35 minuter Aktiv tid c:a 15 minuter
(Betyg: 3,5 · 33 röster)
Recept på fransk tomatpaj. En paj inspirerad av de goda pajerna man kan hitta i bagerierna i Provence i södra Frankrike. Den har extra mycket smak och en fyllning med bland annat tomat, pesto, sardeller och vitlök. Pajen är god både ljummen och kall.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
125 gsmör
3,5 dlvetemjöl- (210 g)
0,5 tsksalt
Fyllning
3ägg
1 dlcrème fraiche
1 dlost- riven, t ex gruyère, comté eller lagrad grevé
3 mskröd pesto
1 msktimjan- repad eller 2 tsk torkad
1 kvistrosmarin- hackad eller 2 tsk torkad
1 krmnymald svartpeppar
500 gtomater
2vitlöksklyftor
3sardeller
Tillbehör
sallad
Gör så här
Skär smöret i tärningar. Blanda smör, mjöl och salt och arbeta eller nyp ihop till en deg. Låt degen vila i kylen i ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, 26 cm i diameter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10–15 min.
Fyllning: Blanda ägg, crème fraiche, ost, pesto, timjan, rosmarin och peppar. Skär tomaterna i tunna skivor. Skala och skär vitlöksklyftorna i tunna skivor. Strimla sardellerna. Häll i äggsmeten i pajskalet och lägg på tomat, vitlök och sardeller.
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 min. Servera pajen ljummen eller kall med sallad.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,5 · 33 röster)
Tips! Att odla egna tomater är roligt. De behöver näring i lagom mängd, vatten och sol. Roligast är att odla sortäkta tomater eller tomater av kulturarvssort, som kallas heirloom tomato på engelska. Dessa kan man enkelt ta fröer ifrån.
Gör så här: Torka några kärnor på en bit hushållspapper och plantera papperet nästa år. Då kan du skörda liknande tomater året efter.