Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fransk rustik äppelkaka

Recept på fransk äppelkaka. Saftiga äpplen omslutna av en frasig spröd botten. Servera pajen ljummen med vaniljglass.

Fransk rustik äppelkakaFransk rustik äppelkakaFransk rustik äppelkaka
Foto: Helén P

Ingredienser

  • 175 gsmör
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 2 mskströsocker
  • 0,5 tsksalt

Fyllning

  • 700 gäpplen- t ex Discovery
  • 0,5 dlströsocker
  • 2 mskvetemjöl- + 1 msk
  • 0,5 tskvaniljpulver
  • 1 tskkanel- mald

Pensling

  • 1ägg

Topping

  • 25 gsmör
  • 23 mskrårörsocker

Tillbehör

  • vaniljglass- ev

Gör så här

  1. Tärna smöret och lägg i en bunke med mjöl, socker och salt.  Nyp ihop och knåda snabbt ihop till en deg på mjölad arbetsbänk. Linda in degen i plastfolie och lägg den i kyl ca 30 min.

  2. Fyllning: Skala, kärna ur och skär äpplena i cm-tjocka klyftor. Blanda klyftorna med socker, 2 msk mjöl, vaniljpulver och kanel.

  3. Sätt ugnen på 175°. Kavla ut degen till en rund platta, ca 40 cm i diameter på mjölad arbetsbänk. För över degen till ett bakplåtspapper på en plåt. Strö 1 msk mjöl över degbottnens mitt och fördela äpplena i en cirkel i mitten. Lämna ca 5 cm runt kanterna. Vik degkanterna in mot mitten över äpplena och tryck till. Jämna till kanterna något.

  4. Vispa upp ägget och pensla degen. Hyvla smöret och lägg skivorna över äpplena så att det täcker. Strö socker över hela kakan.

  5. Grädda kakan mitt i ugnen ca 1 timme tills äpplena blivit mjuka och kakan fått fin färg. Ta ut och låt svalna.

  6. Servera kakan ljummen, gärna med vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

6 goda svenskodlade äpplen

Gravensteiner är strimmande rött eller rödflammigt med en fantastisk härlig doft, god söt smak med fin syra. Äpplet är gott att bara äta som

det är. Det passar till i stort sett allt; bakning, gott i maten, till mos, cider och must. Men läckert också att bara äta som det är.

Collina har krispigt fruktkött och frisk smak med en aning syra. Äpplet är gott att äta som det är, men passar även bra i bakning, i sallader, till äppelsalsa, chutney och mos. Bra i äppelkakor och passar även att göra must av.

Signe Tillisch är ett riktigt allround-äpple. Fruktköttet är gulvitt eller vitt, poröst och saftigt och smaken söt och svagt syrlig med fin arom. Det är gott att äta som det är och passar fint i sallader, desserter, äppelkakor och andra bakverk. Även gott i chutney, mos och must.

Åkerö, med sitt fasta fruktkött och fina smak, är juvelen bland våra svenska äppelsorter. Det är aromatiskt och friskt, ett gott ätäpple som också passar bra i äppelkakor och till mos.

Discovery har ett fast fruktkött som har en svag rosa ton. Äpplet har en söt smak. Det är gott att äta som det är, men passar också i desserter

och i bakverk. Prova i äppelkaka eller som ett sötsyrligt äppelmos.

Summer red har ett saftigt och sött fruktkött, bärig smak, med en frisk syra. Passar att äta som det är, men också gott i bakverk och i matlagning