Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fransk potatisgratäng med örter – enkelt recept

En god och krämig potatisgratäng med purjolök och gruyèreost är ett perfekt tillbehör som passar extra bra till kötträtter. Toppa med färska örter och nymald svartpeppar

Fransk potatisgratäng med örter – enkelt recept
Fransk potatisgratäng med örter – enkelt recept
Fransk potatisgratäng med örter – enkelt recept
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1 kgpotatis
  • 0,5purjolök
  • 3vitlöksklyftor
  • 1 dlfärska örter- blandade, till exempel dragon, rosmarin, timjan och salvia, hackade
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- malen
  • 3 dlvispgrädde
  • 2 dlmjölk
  • 100 ggruyère- grovt riven
  • smör- till formen

Till garnering

  • färska örter
  • svartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Smörj en ugnsfast form med smör.

  3. Skala och skiva potatisen. Tvätta och strimla purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Varva potatis, purjolök, vitlök och örter i formen. Salta och peppra.

  4. Häll grädde och mjölk i kastrull, koka upp och häll på gratängen. Sätt in gratängen mitt i ugnen i cirka 40 minuter.

  5. Ta ut gratängen och strö över osten. Sätt tillbaka gratängen i ugnen i 10–15 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Strö över blandade örter och nymald svartpeppar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Läs mer: Bästa receptet på köttfärssås

Läs mer: Enkel kycklinggryta med curry

Läs också: 10 rätter som passar perfekt i matlådan