Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fransk nougat

Fransk nougat är väldigt gott. Det krävs både exakthet och koncentration för att göra sin egen nougat, dessutom behövs en bra termometer. Men när man lyckas blir man väldigt glad. Här är ett bra recept!

Fransk nougat
Fransk nougat
Fransk nougat
Foto: Charlie Drevstam

sötmandel

  • 1,5 dlsötmandel
  • 5 dlströsocker
  • 1 krmsalt
  • 1,5 dlsirap- ljus
  • 1,25 dlvatten
  • 2äggvitor- medelstora

Till garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Rosta mandeln lätt i torr stekpanna.

  2. Blanda socker, salt, sirap och vatten i en gryta. Koka kraftigt utan lock till 150°. Använd termometer för att hålla koll på temperaturen. Lyft grytan från värmen.

  3. Vispa äggvitorna till fluffigt skum med elvisp.

  4. Häll ner den varma sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar kraftigt.

  5. Fortsätt vispa tills massan är tjock, seg och slät, ca 10 min. Ju längre du vispar, desto segare och fastare nougat får du.

  6. Blanda ner de rostade mandlarna i smeten.

  7. Häll upp smeten i en form, ca 20 x 30 cm, med lätt oljat bakplåtspapper i. Tryck ut den jämnt i formen med lätt oljade händer.

  8. Låt nougaten vila i rumstemperatur ca 6 timmar, tills den är hård och kall. Skär den i mindre bitar. Förvara i burk med lock. Pudra nougaten med florsocker så klibbar den inte ihop så lätt.

    Foto: Charlie Drevstam

    fransk-nougat

Vad tyckte du om receptet?